Renumită pentru varietatea și proprietățile terapeutice ale apelor minerale, la care se adaugă nămolul și climatul ecologic, stațiunea Băile Govora oferă o cură balneară complexă cu efecte terapeutice cu totul deosebite, în mod special în tratamentul bolilor respiratorii cronice.
Cele trei tipuri de ape minerale existente în stațiunea Băile Govora, așa cum au fost clasificate - apele minerale clorurate-sodice, iodurate și bromurate; apele minerale concentrate clorurate-sodice și sulfuroase; apele minerale hipotone, sulfuroase, slab bicarbonatate - sunt folosite pentru cure externe și cure interne.
Pentru cura externă se folosesc ape minerale de mare concentrație, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone și apele minerale sulfuroase hipotone.
Apele minerale bicarbonatate, sulfuroase, sodice, calcice, hipotone sunt folosite pentru cura internă.
Stațiunea are baze de tratament moderne, cu toate facilitățile necesare pentru terapii cu ape minerale iodate și sulfuroase, aplicații cu nămol cald, electroterapie, fizioterapie.
Instalații de tratament:
instalații pentru băi calde cu ape minerale iodurate și sulfuroase la vană;
instalații pentru împachetări cu nămol cald;
instalații pentru băi cu acid carbonic, ultra-sono-aerosoli;
săli de cultură fizică medicală;
instalații pentru fizioterapie;
buvete pentru cură internă;
bazin cu apă minerală caldă pentru kinetoterapie;
instalații pentru terapie respiratorie - camere pneumatice, aparate pentru respirat în suprapresiune, aerosoli, inhalații);
instalații pentru electroterapie și hidroterapie;
trasee marcate pentru cură de teren.
Tipuri de proceduri:
băi calde cu ape minerale iodurate și sulfuroase;
băi cu esență de brad;
duș subacval;
băi cu bioxid de carbon;
împachetări cu nămol cald;
pneumoterapie;
electroterapie (galvanizări, curenți diadinamici, magneto-diaflux, solux ultrasunete, ultraviolete, unde scurte, curenți de joasă și medie frecvență);
hidroelectroterapie;
inhaloterapia: ultrasonoaerosoli, pulverizații, inhalații cu ape minerale;
kinetoterapie;
masaj;
cure interne cu apă minerală;
cură de teren;
solarium;
masaj;
masaj subacval.
Pe lângă cure cu ape minerale, la Govora se face terapie cu nămol. Nămoloterapia are indicaţii terapeutice largi, fiind recomandată în special în afecţiuni reumatice cronice, nevralgii, inflamaţii cronice ginecologice, tulburãri endocrine și altele.
Un alt tratament utilizat la Govora este galvanoforeza, care are la bazã efectele biochimice ale curentului galvanic, prin care se pot introduce în organism diferite substanţe sub formă de soluţii ionizate.
De asemenea, se pot aplica şi băi de acid carbonic (artificial), se pot face inhalaţii cu ape sulfuroase sau iodurate, pulverizaţii (în camere colective) cu ape sulfuroase sau substanţe medicamentoase (antibiotice antiasmatice), spălări nazale cu ape minerale.
Unul dintre cele mai cunoscute izvoare este izvorul Ferdinand, situat pe malul drept al pârâului Hinţa. Apa Izvorului Ferdinand este folositã şi pentru inhalaţii şi pulverizaţii în rinite, faringite, laringite şi bronşite cronice.
Cu toate binefacerile pe care le au curele balneare de la Băile Govora, există și anumite contraindicații în cazul acestor boli:
boli acute și cronice în stadiul de acutizare;
boli infecto-contagioase, boli parazitare;
TBC;
boli venerice;
tumori maligne;
bolile sângelui și ale organelor hematopoetice;
stări cașectice;
boli psihice;
epilepsie.
Dacă acest articol v-a făcut să vă doriți să explorați Băile Govora, vă invităm să aruncați o privire peste ofertele noastre atractive de pe Balneomedica.ro. Cu siguranță veți găsi ceva pe placul dvs. Puteți vizita toate ofertele pe următoarele link-uri: