Afecțiunile digestive și hepatobiliare sunt tulburări ale aparatului digestiv și ale ficatului.
Există o varietate de boli ce pot afecta buna funcționare a acestui aparat. Tractul digestiv începe cu cavitatea bucală, pe mucoasa căreia se pot localiza procese patologice ce pot duce la numeroase afecțiuni.
Cele mai frecvente afecțiuni digestive și hepatobiliare sunt:
Gastrita acută sau cronică. Această afecțiune se manifestă prin inflamația mucoasei gastrice care poate avea diferite cauze, printre care supraîncărcarea stomacului cu alimente grase sau greu digerabile, un consum excesiv de condimente, de alcool sau de tutun.
Ulcerul gastric și duodenal. Pe suprafața interioară a stomacului sau a porțiunii superioare a intestinului subțire (duodenul) apar leziuni sau răni deschise. Acestea pot provoca dureri abdominale, arsuri stomacale, sângerări. Cauzele sunt variate, una dintre acestea fiind solicitările psihice prelungite sau supărări frecvente. Deseori ulcerul gastric se confundă cu gastrita cronică. Primul semn de boală ulceroasă este durerea de stomac ce apare după cel puțin două ore după mese.
Refluxul gastroesofagian este o boală ce apare atunci când conținutul din stomac se întoarce înapoi în esofag. Adesea poate cauza arsuri gastrice, eructație (eliminarea gazelor din stomac pe cale bucală), regurgitare acidă, adică revenirea în gură a alimentelor din stomac sau esofag ce se produce după masă și fără starea de vomă.
Sindromul de intestin iritabil este o tulburare cronică a tractului digestiv des întâlnită, ce provoacă dureri abdominale, balonare, diaree și/sau constipație. Alimentația necorespunzătoare, sedentarismul, stresul zilnic, tulburările de somn, anxietatea, depresia, tratamentul medicamentos administrat pentru alte afecțiuni, automedicația excesivă, vârsta tânără, sexul feminin, sunt printre factorii care pot predispune la apariția acestei boli.
Hepatita este o inflamație a ficatului. Boala poate fi provocată de consumul excesiv de alcool, dar și de unele medicamente sau de anumite maladii. Pe lângă acestea, hepatita poate fi deseori provocată de virus, cele mai răspândite fiind A, B, C. Hepatita acută și hepatita cronică sunt cele mai dese forme. Hepatita acută se manifestă după 21 de zile de la infectare și durează până la șase luni; cea cronică durează mai mult. Hepatita poate provoca simptome precum oboseală, icter (îngălbenirea pielii și a porțiunii albe a globului ocular), dureri abdominale, febră, oboseală, urină închisă la culoare.
Ciroza hepatică este o suferință cronică a ficatului care are la bază proliferarea țesutului conjunctiv pe seama țesutului hepatic propriu-zis. Printre cauzele bolii se numeră o hepatită cronică anterioară, diferite boli ale căilor biliare, dar și consumul excesiv de băuturi alcoolice tari. Printre simptome: tulburări gastro-intestinale, scăderea poftei de mâncare, paloare sau icter (ikteros, în greacă, înseamnă pasăre galbenă). Acestea pot evolua până la apariția hemoragiilor gastro-esofagiene și ascită (acumulare de lichid în abdomen).
Constipația apare atunci când tranzitul intestinal este rar sau dificil și persistă de mai multe săptămâni. este una dintre afecțiuni frecvente în special în rândul femeilor. Printre cauze, se află vârsta, alimentația cu puține fibre, sedentarismul. Pentru a evita viața sedentară, cel mai bun „tratament” recomandat dintotdeauna este mișcarea în aer liber care stimulează activitatea intestinală.
Litiaza biliară se manifestă atunci când în interiorul veziculei biliare se formează calculi. Aceasta este favorizată de infecții ale veziculei biliare. Uneori afecțiunea se manifestă prin simptome evidente, cu dureri intense; alteori însă nu prezintă semne.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Curele balneare pot avea efecte favorabile în multe dintre afecțiunile digestive și hepatobiliare. Într-o lucrare medicală de altădată, se nota, de exemplu:
„În unele cazuri, curele de apă minerală de la Băile Olănești și Călimănești-Căciulata sunt benefice în tratamentul colicei biliare”. În funcție de afecțiunea digestivă, de fiecare caz în parte, de stadiul bolii, medicul de specialitate poate recomanda terapii balneare. Printre cele mai indicate stațiuni balneare în aceste afecțiuni, se numără, pe lângă cele menționate,
Băile Govora, Băile Herculane, Băile Tușnad, Borsec, Covasna.