AFECȚIUNI CARDIOVASCULARE
Arteriopatii periferice
Boli venoase cronice
Cardiopatii ischemice cronice
Hipertensiune arterială
Valvulopatii
Tratament AFECȚIUNI CARDIOVASCULARE
În majoritatea bolilor de inimă, simptomele sunt foarte asemănătoare, deoarece, indiferent de cauză, slăbirea activității inimii se manifestă la fel.
Există o varietate de afecțiuni cardiovasculare, însă cele mai frecvente sunt:
- Boala coronariană sau cardiopatia ischemică: Aceste boli apare când arterele coronare, vasele de sânge ce alimentează inima cu oxigen și sânge, se îngustează. Una dintre cele mai frecvente boli coronariene este infarctul de miocard. Simptomele sunt durere vie în zona inimii ce iradiază în umărul și brațul stâng, transpirație, pierderea cunoștinței. Totuși, infarctul de miocard se poate produce și fără semne evidente.
- Angina pectorală, tot o boală a vaselor coronariene, are câteva asemănări cu infarctul de miocard. Boala se produce când vasele sanguine responsabile de oxigenarea și hrănirea mușchiului inimii (miocardul) se contractă sub acțiunea unor factori nervoși puternici astfel încât circulația sângelui este complet oprită. Se manifestă prun dureri intense în zona inimii, dispnee - dificultate extremă în respirație - și senzația de moarte iminentă.
- Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce când apar tulburări în fluxul de sânge către creier, prin urmare alimentarea este redusă sau întreruptă. AVC-ul poate cauza leziuni cerebrale permanente sau chiar deces.
- Hipertensiunea arterială (HTA) se manifestă când presiunea sângelui exercitată asupra pereților arterelor este constant crescută și reprezintă creșterea valorilor tensionale peste valorile de 140/90 mmHg. Nu are simptome specifice, însă creșterile bruște și semnificative ale tensiunii arteriale se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi sau tulburări ale vederii.
- Insuficiența cardiacă se manifestă când inima nu pompează suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Există două forme ale bolii, acută și cronică. Acest lucru poate duce la oboseală, scăderea capacității de efort fizic și acumularea de lichid în plămâni și în alte părți ale corpului. Primele și principalele semne sunt dispnee, tuse persistentă sau respirație șuierătoare, oboseală.
- Arterioscleroza apare atunci când vasele de sânge, care au rolul de a transporta oxigenul și substanțele nutritive din inimă spre restul organismului, devin groase și rigide. În mod normal aceste artere sunt moi și elastice.
Curele balneare și-au dovedit eficacitatea în multe afecțiuni cardiovasculare, unele dintre acestea fiind cardiopatiile ischemice, hipertensiunea arterială, arterioscleroza. În funcție de afecțiunea cardiovasculară, medicul poate recomanda pentru terapii balneare diferite stațiuni, printre care Băile Herculane, Băile Tușnad, Buziaș.
inapoi sus