Categorii de articole
Albac 3 articole
Amara 7 articole
Arefu 3 articole
Arieseni 3 articole
Arpasu de Sus 2 articole
Avrig 1 articol
Baile Felix 7 articole
Baile Govora 5 articole
Baile Herculane 2 articole
Baile Olanesti 4 articole
Calimanesti-Caciulata 4 articole
Eforie Nord 2 articole
Jupiter 1 articol
Mamaia 1 articol
Poiana Brasov 3 articole
Sinaia 1 articol
Turda 1 articol
Venus 5 articole
Scurt istoric al statiunii Calimanesti Caciulata
În zona Călimănești-Căciulata sunt urme arheologice ce atestă că era o zonă locuită încă din antichitate: tezaurul de monede dacice și castrele de la Jiblea și Arutela. Mai târziu, în perioada împăratului Hadrian (117-138) se cunoaște existența termelor de la Arutela ce erau folosite de romani, dar și de daci.
Așezarea s-ar fi format în secolele V-VIII, când vechea obște sătească se destramă și se împarte între câțiva oameni de bază, printre care și Căliman, ce s-a stabilit chiar pe teritoriul localității Călimănești. Se presupune că numele localității vine de la acesta.
Prima mențiune documentară a localității este în anul 1388 pe 20 Mai, când Mircea cel Bătrân primește de la Nan Udaba ”locul numit Călimănești pe Olt” și domnitorul închină acest loc Mănăstirii Cozia.
Prima descriere a zonei aparține lui Gavril Preotul, în 1520, și se spune că zona ”este plină de toate bunătățile”, ”care am văzut și noi acel loc și i-am zis pământul făgăduit”.
În anul 1890 Călimănești-Căciulata devine stațiune și în anul 1927 este declarat oraș.
Numeroși oameni de știință au făcut de-a lungul timpului cercetări asupra efectelor miraculoase ale izvoarelor din stațiune: 1829 – doctorul Mayer, din porunca domnitorului Grigore Ghica; C. Fr. Siller; 1854 – doctorul francez Joseph Caillat; 1855 – Carol Davila recomandă împăratului Franței, Napoleon al III-lea, o cură cu aceste ape.
În anul 1873 apele minerale sunt medaliate la Expoziția de la Viena și în 1893 primesc medalia de aur la Expoziția Internațională de produse alimentare și ape minerale de la Bruxelles.
Primele pavilioane pentru cura de ape minerale datează din anul 1910.
Articole din categoria Calimanesti Caciulata:
Tratament balnear în stațiunea Călimănești-Căciulata
Stațiunea Călimănești-Căciulata, cea mai renumită stațiune balneo-climaterică de pe valea Oltului, este disponibilă pentru tratamente pe tot parcursul anului.
De ce să vin la Călimănești-Căciulata
Stațiunea Călimănești-Căciulata este situată în județul Vâlcea, la 18 kilometri de Râmnicu Vâlcea și are în preajmă Munții Coziei și râul Olt. Stațiunea beneficiază de un climat continental blând [...]
Drumeții în zona Călimănești-Căciulata
Stațiunea Călimănești-Căciulata, renumită pentru tratamentele balneo-climaterice care pot fi făcute aici, este o zonă impresionantă atât prin caracterul vindecător, dar și pentru frumusețile pe care [...]
Scurt istoric al stațiunii Călimănești-Căciulata
În zona Călimănești-Căciulata sunt urme arheologice ce atestă că era o zonă locuită: tezaurul de monede dacice și castrele de la Jiblea și Arutela. Mai târziu, în perioada împăratului Hadrian (117-138) [...]
Scurt istoric al statiunii Calimanesti Caciulata