Pentru a-ți oferi o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Pentru mai multe informatii și modul cum le folosim, te rugăm citește Politica de confidenţialitate şi cookies a site-ului.

Am înțeles!
Ai fost dezabonat de la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Scurt istoric al localitatii Arefu
1 noapte (22 Noi - 23 Noi)

Categorii de articole

Albac 3 articole

Amara 7 articole

Arefu 3 articole

Arieseni 3 articole

Arpasu de Sus 2 articole

Avrig 1 articol

Baile Felix 7 articole

Baile Govora 5 articole

Baile Herculane 2 articole

Baile Olanesti 4 articole

Calimanesti-Caciulata 4 articole

Eforie Nord 2 articole

Jupiter 1 articol

Mamaia 1 articol

Poiana Brasov 3 articole

Sinaia 1 articol

Turda 1 articol

Venus 5 articole

Scurt istoric al localitatii Arefu

„Satul Aref este atestat documentar în hrisovul emis de cancelaria domnească a voievodului Mircea Ciobanu la 11 februarie 1558”, a scris cercetătorul și omul de cultură Grigore Constantinescu, în volumul Argeșul monumental - enciclopedie patrimonială.

Autorul a oferit detalii din hrisovul amintit, prin care localnicilor li se confirma stăpânirea satului Hareșul și se precizau hotarele acestuia „pentru că le este veche și dreaptă ocină și dedină (bucată de pământ cu drept de a fi moștenită de la înaintași), din zilele răposatului Dan voievod (1420-1427) și Vlad voievod Țepeș, dar le-au cotropit satele Chelanii și Căpățânenii, cu sila lui Radu din Golești”.

Dintre Arefu, Căpăţânenii Pământeni şi Căpăţânenii Ungureni, cele trei sate ce formează comuna Arefu de astăzi, cea mai veche atestare documentară a fost consemnată la Căpăţânenii Pământeni. Potrivit autorului citat, această așezare este menționată documentar „inițial în hrisovul emis de cancelaria domnească a voievodului Radu Paisie, la 23 octombrie 1542/1543, prin care se confirmă vistiernicului Radu mai multe proprietăți în aeria satului.”

În lista de toponimie  a așezării Aref, acesta apărea în documentele medievale sub mai multe forme, în special Hareș și Haref care provin, după cum a notat Grigore Constantinescu, „probabil din limba armeană, Hareș având semnificația de luminiș, luminiș de soare”.


Dacă acest articol v-a făcut să vă doriți să explorați Arefu și împrejurimile, vă invităm să aruncați o privire peste ofertele noastre atractive de pe Balneomedica.ro. Cu siguranță veți găsi ceva pe placul dvs.. Puteți vizita toate ofertele pe următorul link:

Articole din categoria Arefu:

Drumetii in zona Arefu

Situată pe drumul național 7C, denumit popular Transfăgărășan, drum ce leagă orașele Pitești și Sibiu, traversând Munții Făgăraș, localitatea Arefu este [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al localitatii Arefu

„Satul Aref este atestat documentar în hrisovul emis de cancelaria domnească a voievodului Mircea Ciobanu la 11 februarie 1558”, a scris cercetătorul și omul [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al localitatii Arefu

132destinații în România

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

58vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

728hoteluri

Hoteluri specializate pentru tratament balnear sau spa.

60 000rezervări efectuate

Peste 60.000 de vacanțe reușite!