Pentru a-ți oferi o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Pentru mai multe informatii și modul cum le folosim, te rugăm citește Politica de confidenţialitate şi cookies a site-ului.

Am înțeles!
Ai fost dezabonat de la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Albac - Romania
1 noapte (9 Sep - 10 Sep)

Categorii de articole

Albac 3 articole

Amara 7 articole

Arefu 3 articole

Arieseni 3 articole

Arpasu de Sus 2 articole

Avrig 1 articol

Baile Felix 7 articole

Baile Govora 5 articole

Baile Herculane 2 articole

Baile Olanesti 4 articole

Calimanesti-Caciulata 4 articole

Eforie Nord 2 articole

Jupiter 1 articol

Mamaia 1 articol

Poiana Brasov 3 articole

Sinaia 1 articol

Turda 1 articol

Venus 5 articole

Scurt istoric al Albacului

„Născut din legendă și purificat în focul istoriei”, au scris despre Albac autorii monografiei acestei localități aflate în partea de nord-vest a județului Alba. Comuna se întinde pe o suprafață de 54 kilometri pătrați și este străbătută de drumul național 75 și de drumul județean 108.

Cel mai apropiat oraș este Câmpeni, aflat la 17 ulometri. Alba Iulia este la 92 kilometri de Albac. 

Zona în care se află Albacul este înconjurată de munții Metaliferi, culmea Muntele Mare, muntele Balomireasa și munții Bihorului:

„Departe de lumea dezlănțuită, adăpostiți sub poalele munților și protejați de păduri, moții s-au născut, au crescut și au trăit de sute de veacuri înfrățiți cu natura și neclintiți ca stâncile”.

„Analizând documentele istorice, suntem încredințați că Albacul are o origine mai veche de 2000 de ani”, au scris autorii lucrării.

Oamenii din această zonă Munților Apuseni au păstrat veacuri la rând obiceiul de a-și purta părul lung și împletit, motiv pentru care erau numiți „țopi”, ceea ce înseamnă oameni cu plete.

Îndeletnicirea lor de bază a fost prelucrarea lemnului - se făceau obiecte necesare gospodăriei și pentru construcții.  Autorii monografiei au scris:

Pădurile de conifere au avut o mare importanță în viața locuitolor, lemnul lor fiind folosit în construirea caselor și în meșterirea diferitelor obiecte casnice și obiecte de artă.

Pădurile de molid și de brad reprezintă vegetația caracteristică a locului, în alternanță cu pajiști montane, ceea ce îi dă zonei acel aer atât de pitoresc.

În timpuri străvechi, se mai amintește în volumul citat, „teritoriul comunei Albac era acoperit de pădurile seculare, ivindu-se pe alocuri mici pajiști pentru pășunea animalelor. Poate urgia timpurilor a făcut ca, în aceste luminișuri, să se așeze de timpuriu moții, găsind aici locuri prielnice”.

Clima în Albac și satele din împrejurimi este temperată, cu rare precipitații cu caracter torențial. Climatul este unul umed și răcoros.

Într-un document din 1733, apare consemnată localitatea Râul Mare cu satele pe care le includea, printre care și Albacul. Din 1805, vreme de trei ani, s-a numit Gura Albacului, apoi a avut alte câteva denumiri. Din 1913 până în 1918, i s-a spus Gura Râului. După 1918, a primit oficial denumirea de Albac.


“Dacă acest articol v-a făcut să vă doriți să explorați Albacul, vă invităm să aruncați o privire peste ofertele noastre atractive de pe Balneomedica.ro. Cu siguranță veți găsi ceva pe placul dvs. Puteți vizita toate ofertele pe următorul link:”
 

Articole din categoria Albac:

Despre Albac

Aflată în partea de nord-vest a județului Alba, la confluența râului Albac cu Arieșul Mare, comuna Albac, numită afectiv de localnici inima Țării Moților, este între munții Bihorului, [...]

Citeşte în continuare

Drumetii in Albac

Orice călător prin Albac ar trebui „să treacă prin Cheile Albacului”, pentru a se odihni câteva clipe între aceste stânci așezate pe malurile Arieșului și a bea „din apa vie a izvoarelor ce țâșnesc [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al Albacului

„Născut din legendă și purificat în focul istoriei”, au scris despre Albac autorii monografiei acestei localități aflate în partea de nord-vest a județului Alba. Comuna se întinde pe o suprafață de [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al Albacului

132destinații în România

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

504vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

728hoteluri

Hoteluri specializate pentru tratament balnear sau spa.

60 000rezervări efectuate

Peste 60.000 de vacanțe reușite!