Salina Turda este unul dintre obiectivele cu importantă atât istorică cât și de agrement pe care nu le puteți rata dacă ajungeti în apropiere de Cheile Turzii. Aflați mai multe despre cum ajungeți la Salina Turda și care sunt activitațile recomandate.
Cum se ajunge la Salina Turda?
Cu siguranţă toată lumea a auzit de Cheile Turzii, mulţi dintre noi ne-am şi aventurat pe cărarea de pe marginea râului ca să descoperim ce ascund acele stânci uriaşe care s-au despărţit ca prin minune să-l salveze pe Sfântul Ladislau după cum ne spune o legendă populară. Însă aceasta nu este singura minune a naturii din această regiune. Tranzitând oraşul Turda, puteţi observa indicatoare spre Salina Turda care vă îndrumă să vizitaţi salina. Vă recomandăm să nu rataţi această experienţă, mai mult, asiguraţi-vă cazare în apropiere deoarece cu siguranţă veţi reveni şi a doua zi.
Intrarea în Salina Turda
Salina Turda a fost exploatată încă din anii 50-160 î.Hr. dar în 1932 s-a închis din cauza existenței altor saline în Ardeal care reușeau să asigure necesarul de sare. Salina a fost renovată în 2009, iar din 2010 o putem vizita, aceasta fiind un muzeu interactiv.
Intrarea în salină se poate face de luni până duminică între 9 și 15, prețul fiind de 15 lei pentru un adult și 8 lei pentru copii, elevi sau studenți.
Odată ce am intrat pe poarta din lemn, ne aşteaptă un coridor scobit în piatră şi în sare căruia nu i se vede capătul, iar pe pereţi din când în când apare o cifră indicând distanța parcursă. După o plimbare de 15-20 de minute pe acest coridor coborâm pe câteva trepte din lemn foarte înguste şi apare în faţa noastră un spectacol de lumini în care dansează mii de stalactite îmbrăcate în alb. Am ajuns într-o sală mare, înconjurată cu un coridor din lemn, iar râsetele copiilor ne atrag atenţia că mai există zone ascunse privirii noastre.
Ce pot face în Salina Turda?
În acest moment descoperim un lift din sticlă transparentă care coboară pe o înălţime egală cu un bloc de 15 etaje şi ajunge într-un paradis ascuns. Copii fericiţi şi energici se joacă în zone special amenajate, terenuri de bowling şi de tenis, mese de ping-pong. În mijlocul sălii se află o roată, un fel de London Eye în miniatură. O tură durează 8 minute iar punctul cel mai înalt la care te ridică este aproape la nivelul coridorului din lemn de unde am coborât.
Zone de tratament în Salina Turda
Din acest punct mai putem să coborâm câţiva metri cu un lift, de data aceasta nu din sticlă şi ajungem la un lac pe care se leagănă liniştite mai multe bărcuţe. Acest lac are şi o peninsulă în mijlocul lui, cu separee şi băncuţe pe care vă puteți odihni câteva minute. Cei care nu au probleme cu respiraţia pot sta aici chiar şi o oră ca să-şi cureţe plămânii. Pentru cei cu probleme respiratorii, există o sală de tratament, cu personal profesionist care îi va ajuta să se vindece cu ajutorul câtorva exerciții în aerul sărat.
Pe drumul spre ieşire observăm că sunt mai multe săli decorate cu instrumentele şi utilajele folosite în timpul anilor de minerit. Mai mult, există şi o sală de ecouri, în care dacă spui ceva sigur nu va rămâne un secret, deoarece vocea se aude în fiecare colţ al sălii pentru câteva secunde bune. Ca să vă bucuraţi de toate facilităţile salinei şi să descoperiţi toate colţurile misterioase din salină, va trebui să petreceţi cel puţin o zi întreagă jos, în inima pământului.