Baza de tratament
Magnetoterapia este un tratament natural și ușor de suportat de organism. Prin această terapie, asupra țesuturilor acționează un câmp magnetic pulsatil (CMP). Aceste câmpuri magnetice lucrează la nivelul celulelor, activând producerea enzimelor, transferul metabolic și au un rol important în funcționarea membranei celulare.
Terapia cu magneți constă în introducerea anumitor părți ale corpului, în funcție de afecțiune, într-un câmp magnetic cu scopul principal de a diminua durerea.
Afecțiuni tratate prin magnetoterapie la baza de tratament a hotelului:
spondiloza cervicală;
contuzii;
artroze dorsale;
epicondilite;
fracturi;
hematom;
artroza membrelor superioare și inferioare;
periartrita scapulo-humerală;
lombalgia;
artroza lombosacrală;
luxații;
contracturi musculare;
osteoporoză;
pseudoartroze;
artrita reumatoidă;
tendinite;
ulcer varicos.
Terapia cu aerosoli presupune introducerea pe cale respiratorie, în diferite porțiuni ale aparatului respirator, a unor substanțe pulverizate sub formă de aerosoli. Aceștia sunt particule de dimensiuni mici, obtinuțe din combinarea unui mediu gazos (faza dispersantă) cu o substanță solidă sau lichidă fin dispersată (faza dispersă).
Aerosoli se sedimentează lent, se resorb rapid prin epiteliul bronhoalveolar și pot străbate un strat subțire de lichid fără a se dizolva.
Afecțiuni tratate cu aerosoli:
sinuzite;
rinite cronice și alergice;
bronșită cronică;
bronșită tabacică.
Laserterapia include două tipuri de aplicații: laser focalizat pe puncte dureroase și laser divergent, scan laser, ce oferă posibilitatea tratarii unor zone mai mult sau mai puțin extinse, fără intervenția terapeutului. Cea din urmă, cea divergentă, implică o durată mai lungă de aplicare.
Efectele laserterapiei:
efect antiinflamator;
diminuarea durerilor (acute, cronice);
întărirea sistemului imunitar prin biostimulare nespecifică;
creșterea sintezei proteice;
reducerea edemelor;
stimularea neovascularizației și vindecarea plăgilor;
activarea sistemului neouroendocrin.
Recomandări laserterapie:
acnee;
alopecie;
cicatrici cheloide;
cicatrici recente;
arsuri;
dermatite;
furunculoză;
hematoame;
herpes;
striuri;
epicondilită;
bursită;
dureri reumatice;
arsuri;
ulcere varicoase;
eczeme;
traumatisme;
celulită.
Kinetoterapia ca tratament reprezintă mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală ce urmăresc refacerea unor funcții diminuate sau creșterea nivelului funcțional în diverse suferințe.
Kinetoterapia este o formă terapeutică individualizată care, plecând de la programe de exerciții fizice statice și dinamice, se poate folosi în programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative și de recuperare.
Kinetoterapia profilactică cuprinde totalitatea metodelor și mijloacelor de realizare a tratamentului prin care se urmărește: menținerea unui nivel funcțional satisfăcator; creșterea nivelului funcțional - profilaxie primară sau gimnastică de întreținere, plimbări, jogging, gimnastică aerobică, pentru menținerea stării de sănătate; aplicarea unor programe de prevenire a agravării sau de apariție a complicațiilor în unele boli cronice - profilaxie secundară.
Kinetoterapia curativă este asociată cu sectorul de tip profilactic și de recuperare.
Kinetoterapia de recuperare reprezintă secțiunea cea mai importantă în programul de recuperare medicală și, prin programe de exerciții fizice, are ca scop refacerea funcțiilor diminuate; creșterea nivelului funcțional; realizarea unor mecanisme compensatorii în situatii de readaptare funcțională.
Băile galvanice combină acțiunea curentului continuu și neofaradic cu efectul termic al apei.
Băile galvanice sunt folosite în fizioterapie în principal pentru terapia durerii de origine nervoasă sau musculară, în insuficiența venoasă cronică, atrofii musculare după imobilizări prelungite.
Indicații ale tratamentului cu băi galvanice:
tulburări circulatorii, vasomotorii.
Electroterapia a fost folosită, ca tratament, de la sfârșitul secolului al 19-lea pentru tratarea diferitelor afecțiuni, în marea lor majoritate asociate unei dureri localizate într-o anumită parte a corpului.
La începutul secolului al 18-lea, medicul german Johann Gottlob Kruger a sugerat că electricitatea poate aduce modificări în organism, accelerand recupararea acestuia.
Recomandări pentru electroterapie:
afecțiuni reumatice;
bursite;
tendinite;
întinderi de ligamente;
întinderi musculare;
contracturi musculare;
stimulare neuromusculară.
Tratamentul cu parafină. Parafina are capacitatea de a-și diminua volumul prin răcire, de a deveni elastică și de a exercita o ușoară compresie asupra țesuturilor supuse acțiunii sale. Poate fi o parte componentă a unor terapii complexe, dar poate constitui și o terapie de sine stătătoare.
Efectul terapeutic al parafinei rezultă din acțiunea celor doi factori, respectiv termic și mecanic. În timp ce se aplică pe piele, parafina topită se răcește și formează o peliculă a cărei temperatură scade repede pâna la temperatura aerului. În timp ce se răcește, parafina emană căldură, ceea ce face ca temperatura de sub ea să rămână constantă de-a lungul întregii proceduri.
Terapia cu parafină are acțiune antiinflamatoare și stimulatoare. Favorizează dilatarea capilarelor ce provoacă înroșirea pielii și eliminarea toxineior. În scop terapeutic, se folosește parafina medicinală albă, purificată, cu temperatura de topire 42-46 grade Celsius. Parafina e topită în baie de apă, încălzindu-se până la temperatura de 65-100 grade Celsius.
Parafina topită se aplică pe porțiunile de piele afectate, cazuri în care, cu ajutorul căldurii, este favorizata resorbția infiltratului profund sau a cicatricei. Parafina se aplică pe zone limitate și numai în anumite afecțiuni ale pielii: placi vechi de psoriazis, forme hipercheratozice de lichen simplu, alopecie în cuiburi, plăci înfiltrate limitate de neurodermită și eczemă cronică, forme limitate de sclerodermie, acnee, coșuri conglobate, puternic infiltrate etc. În cosmetică, parafinoterapia se folosește îin cazuri de bărbie dublă, acnee, ten ofilit, piele uscată, descuamată a mâinilor și picioarelor etc.
Contraindicații: procese inflamatoare acute, arsuri solare, leziuni ulterioare epilării, afecțiuni purulente ale tenului, eczemă, hipertricoză, rozacee, diverse tumori, teleangiectazii exprimate, tuberculoză, boala hipertensi în stadiile 2 și 3.
Ultrasunetele creează micro-vibraţii invizibile, localizate profund în interiorul celulelor, spărgând depozitele de grăsime calcifiate. Undele ultrasonice vibrează de un milion de ori pe secundă și provoacă efecte de curăţare a grăsimilor şi de încălzire. Tratamentele cu ultrasunete simulează efectul unei diete, prin topirea grăsimilor şi eliminarea acestora din organism.
Tratamentul sonic se poate aplica pe toate zonele ce necesită slăbire: abdomen, şolduri, fese, coapse, braţe, bărbie, etc.
Se recomandă în:
afecțiuni reumatice;
artroze;
bursite;
tendinite;
întinderi de ligamente;
cicatrici keloide;
întinderi musculare;
contracturi musculare.
Terapia cu unde scurte, echivalentul curenților de înaltă frecvență, determină efecte calorice, de încălzire, ce se produce la nivelul țesuturilor mai profunde. Aplicați pe zone mai extinse ale corpului, pot produce un efect fiziologic de vasodilație generală și determină astfel scăderea tensiunii arteriale.
Recomandări:
artrite acute cronice;
capsulite (inflamația unei capsule articulare);
artroze;
afecțiuni neurologice: brahialgie; herpes zoster; nevralgii intercostale.
Trei saloane pentru masaj:
de recuperare;
postoperatoriu;
de relaxare;
masaj sportiv;
masaj anticelulitic.
Sală pentru hidroterapie – hidromasaj și băi aromate.
Centrul de Wellness & SPA de la Hotelul Orizont Cozia are piscine, jacuzzi, saună, salină.
Piscină cu apă dulce încălzită la 30-32 grade Celsius;
Piscină cu apă sărată, apă adusă de la Ocnele Mari, Vâlcea, încălzită la 35–36 grade Celsius;
Două căzi cu hidromasaj (jacuzzi);
Dușuri cu hidromasaj și cromoterapie;
Saună uscată finlandeză;
Baie turcească – hamam, cu abur înmiresmat de mentă și eucalipt;
Fântână de gheață pentru revigorare;
Dușuri emoționale ce îmbina ploaia tropicală cu ceața rece și cu masajul acvatic;
Salon de masaj;
Sală de cromoterapie și de relaxare;
Salină cu pereți din cărămizi de sare de Himalaya, cu proprietăți terapeutice speciale. În salină sunt inhalați aerosoli salini cu ajutorul cărora se tratează diverse afecțiuni, în special afecțiunile respiratorii;
Grotă de sare formată din bolovani de sare de la Ocnele Mari.