Factorii terapeutici naturali din stațiune sunt reprezentaţi în principal de izvoarele cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, calcice, magneziene, sulfuroase, cu o mineralizare totală de 188-513 la mie.
Complexul Paradis include ștrand, galerie de magazine, terase, fast-food. La cerere, se pun la dispoziție umbrele de soare și șezlonguri pentru plajă.
Ștrandul Paradis, piscină în aer liber, are dimensiuni olimpice, cu suărafața de 3000 metri pătrați. Bazinul este cu apă sărată și este indicat celor ce nu pot face băi calde. Baia rece poate fi făcută în scop terapeutic numai după o prealabilă anamneză a persoanei solicitante de către medicul de specialitate și nu poate fi utilizată ca terapie alternantă cu baia caldă.
Centrul de sanatate AQUA relax & spa oferă terapie cu apă sărată extrasă prin foraje proprii, la Sărata Monteoru: terapii de relaxare, programe de detoxifiere, de întreținere; terapii din gama celor neconvenționale, tradiționale, naturiste, ayurvedice, aromaterapie, zen.
Zonă de relaxare în grădină, cu plante luxuriante, cu acces direct din hotel; zonă de relaxare, la etaj.
Cabinet de consultații; cabinete medicale de proceduri, dotate cu ecrane cu touch screen, sonorizare ambientală, aroma terapie generalizată.
Sală de masaj; vestiare, grupuri sanitare. Sală de kinetoterapie cu dotări complete.
Hidroterapie cu ape sărate, în sala cu piscine acoperită cu microceramică de sticlă, separată pe sexe, ventilată mecanic, cu încălzire în pardoseală și cu fotolii de relaxare. Apa sărată este adusă la temperatura de 36-37 grade C, procedură numită baie caldă.
Aerohelioterapie: Apa sărată din zonă este folosită sub formă de inhalaţii cu aerosoli. Are efecte în tratarea bolilor respiratorii, a bronşitelor cronicizate şi a anumitor forme de astm. Procedurile cu aerosoli cu apă sărată au o acţiune benefică în cazul afecţiunilor alergice cu manifestări respiratorii.
Fizioterapie ce include mai multe proceduri: electroterapia, laserterapia și magnetoterapia.
Electroterapia este procedură ce diferă în funcție de pacient și poate include neurostimulare transcutanată, diadinamicele, curenți exponențiali, Trabert, Tens, etc, respectiv curenți de joasă frecvență, curenți interferențiali și simpli, respectiv curenți de frecvență medie și ultrasunete din categoria curenților de înaltă frecvență.
Pot fi tratate: cefalee, dureri postoperatorii, artrita, hematoame, contuzii, întinderi musculare, spondiloză, lombalgie, discopatie.
Laserterapia, terapia laser de intensitate mică, este eficientă în tratarea leziunilor țesuturilor moi și ale articulațiilor, a durerii cronice, rănilor și ulcerelor. Se pot trata: artrita (osteoartrita, artrita reumatoidă); durerile de cap, inclusiv migrena; durerile coloanei vertebrale, cervicale, de spate; durerea lombară; afecțiunile discurilor intervertebrale; sindromul de tunel carpian; fibromyalgia; durerile articulare; durerile musculare și durerea miofascială; nevralgia, neuropatia; fasceita plantară; durerea postoperatorie; tendinita; accidentările (întinderi musculare, entorse); leziuni cuzate de mișcari repetitive (suprasolicitare segmentară).
Laserul poate fi utilizat singur sau în asociere cu masaj, neurostimulare.
Magnetoterapia este indicată pentru accelerarea vindecării fracturilor și altor leziuni osoase, în tratamentul bolilor cronice degenerative și bolilor psihosomatice.
Poate fi folosită și la pacienți cu implanturi metalice. Este una dintre terapiile cu cele mai puține contraindicații.
Recomandată în: leziuni traumatice – contuzii, luxații, entorse, fracturi; leziuni musculare; pseudoartroze; necroza capului femural; boli reumatice – degenerative, inflamatorii (în faza acută sau cronică); osteoporoză; reumatism extraarticular; coxartroză; gonartroză; spondiloza vertebrală; postoperator – după operații de hernie de disc, operații la nivel muscular și tendoane, accelerarea vindecarii rănilor și în vindecarea arsurilor, tulburări la nivelul circulației periferice.
Sală de fitness; sesiuni de fitness cu antrenor personal.
Masaj; terapii spa.