Pentru a-ți oferi o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Pentru mai multe informatii și modul cum le folosim, te rugăm citește Politica de confidenţialitate şi cookies a site-ului.

Am înțeles!
Ai fost dezabonat de la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Albac - Romania
1 noapte (22 Noi - 23 Noi)

Categorii de articole

Albac 3 articole

Amara 7 articole

Arefu 3 articole

Arieseni 3 articole

Arpasu de Sus 2 articole

Avrig 1 articol

Baile Felix 7 articole

Baile Govora 5 articole

Baile Herculane 2 articole

Baile Olanesti 4 articole

Calimanesti-Caciulata 4 articole

Eforie Nord 2 articole

Jupiter 1 articol

Mamaia 1 articol

Poiana Brasov 3 articole

Sinaia 1 articol

Turda 1 articol

Venus 5 articole

Drumetii in Albac

Orice călător prin Albac ar trebui „să treacă prin Cheile Albacului”, pentru a se odihni câteva clipe între aceste stânci așezate pe malurile Arieșului și a bea „din apa vie a izvoarelor ce țâșnesc îndrăznețe din pietrele încremenite”, se spune în monografia comunei Albac. Aceasta ar fi, se zice, cea mai bună dovadă că ai fost în această așezare din Țara Moților.

Cheile Albacului se află la aproximativ 3 kilometri de centrul localității, spre Gârda de Sus.

Mai departe, i se sugerează călătorului prin Albac, „dacă vrei să asculți glasul vântului și să înțelegi cântecul pădurii,  pornește pe valea Albacului, abate-te din șosea pe valea Lămășoi sau pe valea Cioneștilor”.

Pe lângă aceste plimbări prin natura din jurul Albacului, turistul poate vizita muzeul etnografic din centrul comunei. Prin exponatele adunate - textile, costume populare, diferite obiecte folosite de moți în gospodăriile lor țărănești - călătorul curios descoperă mai multe din viața, ocupațiile și tradițiile locuitorilor din Albac.

La 14 kilometri de Albac,  se află Gârda de Sus. De aici, pornesc numeroase trasee turistice în Parcul Natural Apuseni. Unele pot fi parcurse și cu mașina, altele, pe jos.

Un traseu cu mașina care se poate face în câteva ore include vizitarea unor peșteri și trecerea prin câteva locuri din Țara Moților.

La 2 kilometri din Gârda de Sus, pe Valea Ordâncușa, se află peștera Poarta lui Ionele, menționată în 1857. Aflată la altitudinea de peste 800 metri, peștera a fost amenajată pentru vizitare. Are lungimea de 131 metri, iar din 1999 este una dintre ariile naturale protejate din România.

Dacă se continuă călătoria de la peștera Poarta lui Ionele, nu departe, la aproximativ un kilometru, se intră în Cheile Ordâncușei. Pereții de stângă sunt spectaculoși și la fel de impresionant este felul în care au crescut printre stânci molizi.

Mai departe, se poate face o mică abatare pe drumul ce duce la Poiana Călineasa. Este tradiționalul loc de păstorit al moților din sate din împrejurimi, cu un peisaj pitoresc - poieni printre păduri întinse, cer ce pare mai aproape, turme de oi (în timpul verii), „mutături” răzlețe. Mutăturile sunt adăposturile montane simple făcute de oierii din zonă.

Înapoi pe drumul principal, care continuă să urce apoi să coboare trecând prin câteva sate montane tipice Apusenilor. După satul Ocoale,  se intră în Ghețari, unde se află Peștera Ghețarul de la Scărișoara sau mai simplu peștera Scărișoara. Este vestită în primul rând pentru că aici este cel mai mare ghețar subteran din România.

Se merge apoi pe drumul ce duce la Gârda de Sus pentru a ajunge la din locul de pornire pe acest traseu.

La 21 kilometri de Albac, este satul Fericet unde se află casa memorială Horea - Vasile Nicola Ursu (1730  -1785). Este o căsuță din lemn, nu cea originală, în care a fost amenajat un micuț muzeu.

Albac poate fi așadar un loc excelent de pornire în numeroase drumeții, atât în Parcul Natural Apuseni, cât și în diferite sate din Țara Moților.


“Dacă acest articol v-a făcut să vă doriți să explorați Albacul, vă invităm să aruncați o privire peste ofertele noastre atractive de pe Balneomedica.ro. Cu siguranță veți găsi ceva pe placul dvs. Puteți vizita toate ofertele pe următorul link:”
 

Articole din categoria Albac:

Despre Albac

Aflată în partea de nord-vest a județului Alba, la confluența râului Albac cu Arieșul Mare, comuna Albac, numită afectiv de localnici inima Țării Moților, este între munții Bihorului, [...]

Citeşte în continuare

Drumetii in Albac

Orice călător prin Albac ar trebui „să treacă prin Cheile Albacului”, pentru a se odihni câteva clipe între aceste stânci așezate pe malurile Arieșului și a bea „din apa vie a izvoarelor ce țâșnesc [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al Albacului

„Născut din legendă și purificat în focul istoriei”, au scris despre Albac autorii monografiei acestei localități aflate în partea de nord-vest a județului Alba. Comuna se întinde pe o suprafață de [...]

Citeşte în continuare

Drumetii in Albac

132destinații în România

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

58vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

728hoteluri

Hoteluri specializate pentru tratament balnear sau spa.

60 000rezervări efectuate

Peste 60.000 de vacanțe reușite!