Se povestește că „în vremuri mult îndepărtate, vâlvele pădurilor se întâlneau o dată pe an, în noaptea de Sânziene, pe dealul Cerbului. Acesta era învăluit într-o deasă pădure de brad care, sub razele lunii, părea o pădure de argint”. Încântate, vâlvele au numit acel loc „Ac alb”. Acolo mergeau ele an de an, pentru a se umple de noi puteri magice. De jur împrejur, se vedeau dealuri poleite de argintul acelor de brazi „ce răspândeau în aer un miros îmbătător de tămâie”.
Într-un an, alături de vâlvele cele în vârstă, a venit și o vâlvă tânără, pentru a fi inițiată în tainele ritualului pentru împrospătarea forțelor. Când a văzut frumusețea locului, vâlva cea tânără a rostit cu emoție „Aici este Albac?”. Știa că vâlvele au numit locul „Ac alb”, dar copleșită de ceea ce vedea, a inversat cuvinte.
Se spune că vâlvele au zâmbit cu îngăduință, apoi cea mai în vârstă dintre ele a luat cuvântul și a zis: „De acum vom numit acest loc Albac. De fapt, tânăra noastră soră n-a făcut altceva decât să inverseze Ac alb și îmi place cum sună - Albac.” Toate au fost de acord cu schimbarea numelui și de atunci Albac a rămas.
Aceasta este legenda Albacului, așa cum a fost culeasă de la o femeie în vârstă din zonă și redată în monografia localității.
Aflată în partea de nord-vest a județului Alba, la confluența râului Albac cu Arieșul Mare, comuna Albac, numită afectiv de localnici inima Țării Moților, este între munții Bihorului, Metaliferi, Muntele Mare, Balomireasa. Arieșul Mare izvorăște de la altitudinea de 1195 metri, din vârful Curcubăta Mare sau vârful Bihor, înalt de 1849 metri.
Întinsă pe Valea Arieșului Mare, ce are o lungime de 18 kilometri, pe DN75, localitatea, cu cele 16 sate, este una tipică de munte, cu așezări răsfirate pe văi și dealuri. Comuna are o climă cu caracter temperat. Pădurile de molid și brazi sunt în alternanță cu pitoreștile pajiști montane.
A fost atestată documentar în 1733, cu denumirea de Râul Mare.
Stațiune turistică de interes local, în împrejurimi, pe râul omonim, se află Cheile Albacului. În localitate, este amenajat un mic muzeu etnografic.
La 15 kilometri de Albac, din localitatea Gârda de Sus, pornesc mai multe trasee turistice în Parcul Natural Apuseni.
Cel mai apropiat oraș de Albac este Câmpeni, situat la 17 kilometri. Alba Iulia se află la la 94 kilometri, iar Cluj-Napoca, la 134 kilometri.
În monografiei comunei, călătorului prin Albac i se sugerează:
„O plimbare pe dealurile din jur, un popas la Cheile Albacului, o zi petrecută în pădurea de brazi, o noapte pe malul Arieșului lângă un foc de vreascuri, sunt lucruri care te pot încărca cu energia de care ai nevoie și îți pot aduce liniște în gânduri și pace în suflet.”
“Dacă acest articol v-a făcut să vă doriți să explorați Albacul, vă invităm să aruncați o privire peste ofertele noastre atractive de pe
Balneomedica.ro. Cu siguranță veți găsi ceva pe placul dvs. Puteți vizita toate ofertele pe următorul link:”